Vloerreparatie

 

Reactie op het artikel over de vloer reparatie

Bij veelvuldig gebruik van de caravan (en dat is toch bij velen van ons het geval!) kan het euvel van een doorgezakte, zweverige vloer ontstaan. Als je erover heen loopt heb je het idee dat je er doorheen zakt, of dat de vloer heen en weer deint.
Deze vloer is opgebouwd uit twee lagen watervast multiplex van 5 á 6 mm met daartussen polystyreen platen. Het geheel wordt onder druk verlijmd.
Door altijd op dezelfde plaatsen te staan of te lopen, met name voor de keuken, ontstaan er weke delen in het polystyreen. De hechting van de isolatie laat los en daardoor onstaat er een verzakking van de vloer en heb je het gevoel over een “golfbad” te lopen. Dit euvel komt bij veel caravan merken voor, dus zeker niet alleen bij Hylander caravans.
Reparatie is prima te doen. Maar dan wel door ……..de vakman

Op maandag 8 november hadden Henk Dijks en ondergetekende een afspraak bij de Firma van Engelen te Woudrichem. Onze caravans vertoonden beide bovenstaand euvel. Maar dat is voor Ed en Willem Bever (Jan en Henk v. Engelen) geen probleem. Als ware gifmengers mengden zij een drie componenten Epoxyhars. Vervolgens werden er gaten van 8 mm in de onderzijde van de bodem geboord, op die plaatsen waar de vloer het mankement vertoonde, met een overlap van ± 10 cm. De aangemaakte epoxyhars werd in (kit)patronen gegoten, waarna deze in de gaten werd gespoten, overigens erg een vuil en plakkerig karweitje. Dit werd handmatig gedaan, want met een luchtdruk spuit hebben ze niet het gevoel van,het zit vol. Anders zou men de vloer ongewild ophogen of hij zou zelfs kunnen barsten. Toen de spuit eruit werd gehaald kwam er direct een 8 mm duvel in. (houten pennetje). Op deze wijze werden alle gaten afgewerkt. De overtollige epoxyhars werd van de vloer verwijderd en het geheel werd weer keurig zwart gespoten.

Na volledige uitharding, zeg maar 24 uur, was de vloer weer keurig strak en zonder dat zweverige gevoel.
Na de reparatie konden we de caravans direct weer mee naar huis nemen.
De kosten zijn € 25,– per patroon, dit is inclusief materiaal en tweemaal uurloon. Bij Henk gingen er 7 patronen in (in de vloer van zijn caravan dan) en bij ondergetekende 5 stuks. De Van Engelens laten hierbij ook nog weten, dat het zelfs beter werkt als de vloer heel duidelijk “los” is geraakt. Dit dan vergeleken met een lichte vorm van een “zwevende” vloer. Maar je moet natuurlijk niet wachten tot je er door heen gaat!
Twee dagen later ging ik eens even proberen hoe dat voelt, zo’n gerepareerde vloer, en jawel hoor….. weer een strak gangpad en staanplaats bij mijn recht (d.w.z. aanrecht).

Met dank aan de firma van Engelen te Woudrichem.

  Van de heer Jan Schepers ontvingen wij een e-mail over de vloerreparatie dat op onze website staat.

Hieronder volgt zijn tip:

“Een Tip".

Met aandacht het artikel gelezen over de vloerreparatie op uw HYLANDER site. Heel interessant allemaal, maar wat het inspuiten betreft; het is nog beter om binnen in de caravan, daar op de plek waar de epoxyhars (onderin) ingespoten wordt, zware tegels of dergelijke te leggen. Dit om bulten te voorkomen. Dit werkt echt heel goed.
Trouwens, dit heb ik zelf voor elkaar gekregen, zonder een vakman in te schakelen. Let wel, geduld dient de mens.
Bij mijn caravan (Hylander Design 380 uit 1996. Bevalt prima) was de vloer wat “zweverig” geworden bij het keukenblok.

Met vriendelijke groet,
Jan Schepers.”


 

Nol Sarton