Schoonmaak tips voor de (voor)tent

 

Schoonmaken --- schoonhouden

Afhankelijk van waar je met je spulletjes hebt gestaan zal ieder van ons wel eens achter zijn oren hebben gekrabd bij de zoveelste (of weer een nieuwe) vlek op de luifel of voortent. Hier aan aantal tips die lezers van het NCC blad De Caravan van de firma De Vrijbuiter kregen voorgeschoteld.

HARSVLEKKEN:
Eerst afschrapen en daarna met alcohol of terpentine behandelen. Is het materiaal van katoen dan zal het daarna weer waterdicht moeten worden gemaakt.

VETVLEKKEN:
Dep zoveel mogelijk op met bijv. wc-papier. De rest met terpentine behandelen. Nabehandelen met alkalivrije zeep, katoen weer waterdicht maken.

VOGELPOEP:
Schraap of veeg de verse vogelpoep zo snel mogelijk van het tentdoek. Verwijder de rest royaal met lauw water. Overblijfselen zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

 

ROESTVLEKKEN:
Hier niet te veel aan doen, meestal wordt het dan alleen maar erger. Eventueel proberen met citroensap. Hierna met een vochtige doek en een niet te warm strijkijzer afwerken. (Natuurlijk niet bij kunststof coatings!)

 

SCHIMMELS en ‘t WEER:
Hier is vrijwel niets aan te doen. Wanneer het is ontdekt in een vroeg stadium, wil spoelen in een emmer water met een scheut azijn nog wel eens helpen. Daarna goed naspoelen, laten drogen en opnieuw impregneren.

 

ZURE REGEN EN STOF:
Veeg de tent tijdens de vakantie regelmatig af met een zachte borstel; een harde borstel veegt het vuil in het weefsel. Maak na elke vakantie de tent goed schoon (en ook de naden), dit verlengt de levensduur.

 

HET OPBERGEN:
Leg de tent op een droge plaats neer, zorg dat het tentdoek kan ademen. Zorg dat de ramen geen contact maken met de slikranden of grondzeil.

De Technische commissie