Mistachterlicht

 

 

Mistachterlicht straks verplicht
Half februari deed een krantenartikel, waarin de ANWB haar ongerustheid uitsprak over de op handen zijnde verplichtstelling van een mistachterlicht (en soms ook zijverlichting) op caravans en andere aanhangers, menigeen even zich nadenkend achter de oren krabben.
Voor de meeste Hylander bezitters was er weinig reden tot ongerustheid omdat de modellen, zeker vanaf 1997, al met zo’n licht waren uitgerust. De moeilijkheid zit hem echter meer in de bedrading van de 13 polige Jaeger stecker (waarmee Hylander is uitgerust)(mijn Hylander uit 1996 heeft een z.g. 7-13 “multicon”stecker (Rob)), maar dan het deel wat in het steckerblok op de auto zit. Als die draad (nr. 2) niet geínstalleerd is, dan moet dat alsnog gebeuren.
Voor mensen die op hun auto een 7 polige stecker met een verloopstuk naar 13 polig hebben, is het probleem groter. Op die stecker is geen ruimte meer voor een extra aansluiting, of je zou hem moeten verbinden met de constante stroomdraad in de contrastecker. Dat levert (bij een 13 polige Jaeger stecker) dus een continu brandend mistachterlicht op. Je kon dan het lampje wel uit het achterlicht verwijderen, dan was het ergste probleem opgelost, maar je had onderweg nog steeds geen (12 Volt) stroom in je caravan. Lastig dus!

 
In de nieuwe situatie MOET er dus een functionerend mistachterlicht op je caravan zitten. Dus ben je genoodzaakt om de hele bedrading te veranderen van 7 polig naar 13 polig.
Vouwwagens of andere aanhangers kunnen natuurlijk de plaats van de constante stroomdraad in hun 7 polige aansluiting prima gebruiken, want zijn hebben (vrijwel) nooit een constante stroomdraad voor eigen (12 Volt)gebruik in de vouwwagen nodig. Het probleem was nu dat de verplichting per 1 januari 2005 in zou moeten gaan. Wie er nu heeft zitten slapen bij de invoering laten we maar even in het midden. Maar van een vroegtijdige informatie is beslist geen sprake geweest. Logisch de ANWB dus voor uitstel pleitte, alhoewel ze zelf ook wel wat actiever in hun voorlichting hadden kunnen en moeten zijn.
Maar het probleem werd toch wel vrij snel onderkend, want nog geen week later was al op Teletekst te lezen dat het Openbaar Ministerie tot 1 juli 2006 uitstel van deze verplichting had toegezegd. Ze bedoelen waarschijnlijk dat ze tot die tijd niet gaan bekeuren, maar eigenlijk moet het er wel op zitten.
Op dit moment is het ons nog niet bekend of in het buitenland dezelfde strategie wordt toegepast, maar we blijven ons oor te luister leggen. Leden die hier meer informatie over hebben, worden verzocht die informatie door te spelen aan de technische commissie, dan kunnen wij u op de hoogte houden.

De Technische Commissie.