Banden

 

Links of rechts?

Weet je de overeenkomst tussen caravanbanden en melkzuur????
Nee, nou dan is deze vraag (uit de KCK) erg nuttig:
Is het juist dat er banden zijn die draairichting gebonden zijn? Kunnen en mogen die banden maar in één richting rollen, evenals het evt. reservewiel? Kun je dat reservewiel daarom maar aan één kant gebruiken, waardoor je eigenlijk twee van die wielen nodig hebt? En hoe gevaarlijk is het als je dat dan “verkeerd” doet?


Antwoord (van de KCK):
Het karkas van de draairichting gebonden banden is identiek aan dat van “tweerichting” banden. Wat afwijkt is het profiel. Dat zorgt alleen in de juiste draairichting voor een optimale remweg en waterafvoer op een nat wegdek.

 

De verkeerd gemonteerde band zal dus minder goed remmen en eerder planeren (en de caravan dus scheef trekken?? Red.), maar de constructie kan er wel tegen. Vervang het contra draaiende reservewiel wel zo snel mogelijk voor een nieuwe band, of monteer die band in de juiste draairichting om de velg. Rijd tot die tijd wel extra voorzichtig.
Op dit type band is met pijlen de draairichting aangegeven, zodat je je niet voorbarig zorgen hoeft te maken. Het kruislings wisselen van je autobanden kan bij dit type dan ook alleen nog maar door ze ook op de velg te “draaien”.
(Ik weet niet of dit voor de band op de foto van toepassing is maar ik vond het een mooie band (webmaster)).
Misschien dat je nu ook dat melkzuur in de yoghurt beter begrijpt.

   

De Technische commissie