Ampère, Voltage en Watt

 

 

 


Op school vroeger heb je vast wel eens lopen piekeren over die bekende “stroomformules”. Hoe zat het ook al weer met Volt, Ampère en Watt? En misschien heeft het je nog wel eens een fikse onvoldoende gekost bij een proefwerk als je de boel weer eens omdraaide. Maar sinds je aan het caravannen bent geslagen, weet je het vast veel beter te onthouden.
Want als je het nu niet goed doet, knalt de zekering er uit en dan heb je pas echt een probleem. (Als je niet bij de schakelaar in het kastje kunt komen!). Daarom denken we op de camping al helemaal in aantallen Watt en zijn de meeste apparaten van een dusdanig vermogen dat je ze ook “gewoon” kunt gebruiken. Toch moet je vaak even rekenen (=optellen) want het ampèrage is niet overal gelijk.

 

  Voor alle duidelijkheid nog even:
Ampère x Voltage bepaalt het aantal Watt wat je kunt gebruiken.
Bijv. bij 4 amp. x 230 V = 920 Watt beschikbaar.

Je begrijpt nu hopelijk ook dat wanneer je op de (auto)accu (=12 Volt) bent aangesloten veel eerder aan het eind van je Latijn bent. Hier bepaalt het ampèrage van de accu (mogelijk ca. 50 amp.) hoe lang je bepaalde stroomverbruikers kunt inschakelen. Verlichting gaat nog wel, maar de koelkast is wel haast het klassieke voorbeeld van waar het mis kan gaan! Kijk maar eens op al je elektriche apparaten wat ze verbruiken en je ziet zo tot hoever je kunt gaan. In Nederland zijn er nog steeds vele campings die maar 4 amp. leveren, maar met de vele apparaten die tegenwoordig gebruikt worden is dit eigenlijk veel te weinig. Zes ampère geeft al wat meer lucht, maar nog beter zou zijn tien ampère. Dat daar een andere prijs tegenover staat moet je dan wel voor lief nemen.

Technische Commissie