Caravan naar de stalling

 

Onderhoud aan uw accu

Laad de caravan accu maximaal op. Een goede semi-tractie accu (vooral in gebruik bij caravans met mover) kan daarna zes maanden overwinteren.


Schoonmaken:

Door zelfontlading verliest een geladen accu maandelijks 5% van zijn capaciteit. Dit gebeurt omdat het chemisch proces niet helemaal stopt als er geen stroom wordt afgenomen. Reinig de deksel van een accu met een licht sopje om ontlading via de deksel – door vuil – te voorkomen.


Vullen:

Vloeistof in de accu ontsnapt door verdamping en overladen. Met gedestilleerd water kunnen de cellen van een semi-tractie accu worden gevuld tot 1 cm boven de platen.
 

Opslag:

Een volledig ontladen accu verliest veel “veerkracht’. Het aantal mogelijke laadcycli neemt daardoor enorm af. De accu kan dan niet meer volledig worden opgeladen. Laad hem daarom voor opslag maximaal, liefst gevolgd door druppellading. Te lange druppellading kan weer leiden tot droogkoken, dus houd een oogje in het zeil. Gun de accu af en toe rust en vul eventueel gedestilleerd water bij. Sommige laders kunnen de accu jarenlang, zonder tussenkomst verzorgen.

 

Klemmen:
Haal de accuklemmen tijdens de winterstop los. Dat is veiliger en voorkomt totale ontlading van de accu door een “vergeten” gebruiker. Pas op voor knalgas: Tijdens het opladen van een accu ontsnapt knalgas via ventilatieopeningen in vulstoppen of uit de centrale ontluchtingsopening. Een vonk van de accuklemmen, statische elektriciteit van kleding of open vuur van een sigaret kunnen een explosie veroorzaken. Zorg voor voldoende ventilatie rond de accu. Schakel gebruikers en laders uit. Plaats een accu voor extra veiligheid in een zuurbestendige, gesloten accubak met ontluchting.

 

Accuweetjes:

Bescherm een accu tegen overdaad aan warmte en kou. Bij warmte verdampt meer vocht uit de accu en verloopt zelfontlading sneller. Bij kou neemt de capaciteit, vanaf 25 graden Celsius, af met ongeveer 1 Ah per graad Celsius. Alleen een ontladen accu kan bevriezen, omdat van het elektrolyt dan alleen nog water rest. Koop een accu daarom altijd bij iemand met kennis van zaken (bijv. een specialist), dan voorkom je veel (mover)problemen. Een capaciteit van 90 tot 110 Ah is meestal voldoende voor een mover.  Als je mover dan circa 60 Ah stroom vraagt, zou je in theorie dus ongeveer wel een uur met één lading kunnen manoeuvreren. Maar je hoeft natuurlijk niet een rondje over de camping te maken om je nieuwe speeltje te showen. Gemorst accuzuur kun je trouwens zo nodig neutraliseren met wat soda, want anders is het een sterk bijtend goedje.

Met dank aan de KCK