2010 Herfstmeting
3,4 en 5 september

 

Oudemirdum

Verslag van de meeting in Oudemirdum.
Deelname 19 equipes

De start van de meeting in Oudemirdum was zeer bemoedigend, een groepje Westfriezen was wat eerder afgereisd naar camping de Wigwam, de voortent stond er nog niet aan of het begon te regenen en te waaien, ‘s nachts hadden we behoorlijke turbulentie aan de caravan, de volgende morgen was het peddelen naar de douchegelegenheid, maar de stemming kwam er best in toen de zon zich liet zien en Anne Kroes arriveerde met goed bedoelde adviezen en lichte reparaties verrichte, wat een energie heeft die man, als Westfriezen zeggen we, “dat ie geen rust in z n kont heeft”.
 
We hebben gezamenlijk een bezoek gebracht aan het schaatsmuseum in Hindeloopen, waar we ontdekten, dat onder enige foto’s de tekst niet volledig was en de namen van deelnemers die wij herkenden van de Elfstedentocht in 1963 ook niet, de directie heeft ons toegezegd dit aan te passen waarop wij beloofden volgend jaar terug te komen. Op donderdag kwamen er meer Hylanders zich melden en leek het ons handig om de geplastificeerde kaartjes op te hangen in de voortent, wat mij overkwam als een geletterd smoelenboek in de natuur. ‘s Avonds zijn we naar de allegorische optocht in het dorp St. Nicolaasga geweest. Wat een feest is het om te kijken naar wat de buurtverenigingen hebben gemaakt. Duizenden mensen, drie dik langs het parcours, keken naar de prachtig belichte wagens met als eerste prijs door het publiek gekozen huizenhoge vrouwelijke pop die zich voortbewoog door het trekken aan touwen, alles bewoog zelfs de ogen keken slaperig of verliefd naar de mannen langs de kant van de weg die in extase raakten en spontaan applaudisseerden, een aanrader deze optocht, noteer maar in je agenda voor het volgende jaar. 

 
  Wat ook een aanrader is, een bezoek aan het Jopie Huisman museum in Workum, de meesten onder ons zijn er al eens geweest. Nu was er voor de vrouwtjes een schoenententoonstelling van ontwerper Jan Jansen te zien, heel bijzonder, dat vrouwen daar op kunnen lopen vroeg ik me af?Zaterdag 4 september had de organisatie van deze meeting ons voorgesteld om naar de kleinste stad van Nederland te fietsen voor een rondleiding door de stad Sloten. Dit alles onder begeleiding van de dorpsomroeper, die zeer amusante vertelsels over zijn geliefde stad naar voren bracht.

Enige anekdotes:
· Inwoners van Sloten was het verboden te parkeren op de plaats van de tandarts zijn plek voor zijn praktijk, op straffe, wie zich daar niets van aantrok werd zonder verdoving behandeld.
· Er is in Sloten een stichting van een zeer vermogende inwoner die huisjes liet bouwen voor de minder bedeelden, zakgeld verstrekte aan deze mensen, schoolgelden betaalde voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gingen, dubbel glas inzette, centrale verwarming betaalde voor hen die het koud hadden in de winter. Het geld is nu gestald bij de gemeente onder de naam “Stichting Van der Wal” en alleen bestemd voor de geboren en getogen inwoners van de stad.

De omroeper vertelde dat zijn speciale kostuum half was betaald door de Stichting Van der Wal en half door de gemeente, de scheiding was bij zijn gulp te zien, prachtig die verhalen over die gezamenlijke waslijnen.


En dan de gemeentelijke secretaris die een fortuin verdiende koopt en verkocht huisjes en later een regeling inlaste dat niemand meer aan buitenstaanders van het dorp mag verkopen.

 
Zaterdagavond zijn we nog gezellig zitten bingoën en de zondag werd afgesloten met een gebruikelijke brunch. Boppe voor de organisatie en Boppe voor Friesland wat mij en velen van ons aangenaam heeft verrast.

Jan Willem Raven

/
      ozio_gallery_fuerte
      Ozio Gallery made with ❤ by turismo.eu/fuerteventura