2008 Najaarsreis naar België

11 tot en met 19 oktober.

 

"Overijse"

 

Wij hadden schitterend weer toen wij zaterdag 11 oktober op de camping aankwamen, meteen werden wij verwelkomd met een mooi heiplantje en een Duvel biertje, ook kwamen verschillende Hylander kampeerders die hier al eerder waren ons helpen de caravan waterpas zetten, en de luifel er aan te maken, dit zijn wij normaal helemaal niet gewend super is deze Hylander mentaliteit.

Zondagochtend 12 oktober.
Deze dag begon met een stralende zon, zodat wij op een gegeven moment in een kring aan de koffie zaten, heel gezellig was dat. Maar o jé er kwamen verschillende vliegtuigen met een boog naar beneden om te gaan landen bij René en Ria – Arnold en Lien, vanwege hun landingstrip voor hun caravans. Maar gelukkig op het laatste moment maakte ze een doorstart, zodat wij toch nog veilig verder konden met ons koffie uurtje lekker in de zon.

Maandag 13 oktober.
Vanochtend zijn wij met de hele groep naar de Nationale botanische tuin in Meise gereden aan de andere kant van Brussel, toen wij de poort door liepen kregen wij een laan te zien met aan twee kanten hele grote palmbomen, schitterend om zoiets te zien.
Wij werden daar in twee groepen verdeeld, waar wij van een gids uitleg kregen over dit schitterende park, via een mooie route kwamen wij bij de tropische kassen uit, waar buiten een grote struik stond met allemaal sinaasappels er aan.
Eenmaal binnen werd ons door de gids veel verteld over de vele planten die voornamelijk alleen in de tropen voorkomen. Ook was het in dit park heel gezellig toen wij op een hele mooie plek aan de koffie zaten, met uitzicht op een hele grote vijver met allemaal grote ganzen op het grasveld. Met net naast ons grote bananenplanten, waar ook nog eens echte banaantjes aan groeiden heel mooi om dit te zien. Toen was het in der tussen tijd geworden om weer naar het begin van het park te lopen. Hierna reden wij naar het planetarium, alleen was onze TomTom even daar de kluts kwijt, maar de politie die ik aansprak reed toen voor ons uit en zo waren wij net nog op tijd om het bijzondere van ons heelal met zijn vele sterren – zon – maan en aarde via een heel groot rond scherm mee te maken. Daarna kwamen wij moe maar wel voldaan weer op de camping terug.

Dinsdag 14 oktober.
Zijn wij met verschillende medekampeerders naar Brussel gereden, om vervolgens met de metro verder naar het centrum te rijden. Maar o je Nel miste op het laatste moment de instap wat gelukkig dan ook maar net goed ging en zij op het perron achter bleef met ontzetting van mij persoon. Toen besloot de groep eendrachtig bij de volgende halte uit te stappen en daar op haar te wachten, waar zij gelukkig bij de volgende stop in de metro bleek te zitten en wij toen met ons allen verder gingen om vervolgens in het centrum uit te stappen. Ook vandaag hebben wij weer schitterend mooi zonnig weer, wij keken onze ogen uit zulke mooie gebouwen en kerken dat het centrum van deze grote plaats te zien gaf, zelfs het kleinste manneke hebben wij nog met een bezoek vereerd, wel klein hoor!
Al bleek er wel veel hoogte verschil te zijn en wij behoorlijk moe op een terras eerst even zijn gaan uitrusten onder het genot van een kop koffie die goed smaakte. Na de koffie zijn wij nog verder door deze mooie stad gelopen tot dat wij het wel genoeg vonden en op een terras de glazen met duvel bij verschillende heel goed smaakte. Hierna zijn wij weer met de metro naar de plek gereden waar onze auto s geparkeerd stonden, en wij vervolgens weer behouden op de camping terug kwamen. Daar bleek dat onze medekampeerders Hans en Fiona naar huis waren vertrokken, vanwege dat Hans gisteren zijn portemonnee was kwijt geraakt met alles er in, slechter kan een mens het niet treffen als je zoiets overkomt, heel veel sterkte gewenst.

Woensdag 15 oktober.
Vandaag is de bedoeling om naar Waterloo te gaan, maar o jé Anne was vanochtend zijn paard aan het zoeken, hij was daar al helemaal op gekleed.
  Onze buren waren samen met anderen al op de fiets vooruit gereden die wij onderweg voorbij reden knap hoor om in deze heuvelachtige omgeving zonder fietspaden te fietsen, wij zelf kunnen dit niet opbrengen vanwege het klimwerk wat hier voorkomt. De rit naar Waterloo liep door een hele mooie omgeving, en toen wij daar aankwamen stond er al een grote terreinauto klaar waar allemaal banken in waren gemonteerd.Met deze terreinauto reden wij via historische wegen waar in het jaar 1815 een heel groot slagveld is geweest, wij kregen in deze auto in het Nederlands uitleg hoe in deze hele omgeving die strijd is geleverd, onvoorstelbaar als je dat te horen krijgt. Toen wij weer bij het begin punt terug waren met deze auto, zijn de meeste Hylander kampeerders via een steile trap omhoog geklommen naar de leeuw die op het hoogste punt van deze piramide staat, met een schitterend uitzicht over de hele omgeving. Nadat iedereen weer beneden was miste René zijn tas die volgens hem dan nog boven moest liggen, maar gelukkig voor hem was een mede kampeerder zo kien om die tas mee naar beneden te nemen, wat bij hem een zucht van verlichting gaf want het waren erg veel traptreden, zowel naar boven als beneden en dan ook nog behoorlijk steil. Daarna zijn wij naar het wassenbeelden museum gegaan, waar wij Napoleon- Wellington en Blücher aan de vooravond van de slag te zien kregen, die het bevel over alle troepen hadden. Ook zagen wij nog in een andere ruimte twee films over alles wat hier gebeurd is, en wat door kinderen gespeeld en met beelden van de oorlog beleefd werd. In de zaal ernaast kregen wij een audiovisuele show te zien, daar kregen wij het hele verloop van de slag en de troepenverplaatsingen van uur tot uur te zien. Maar het mooiste en indrukwekkendste van alles vonden wij toch wel het hele panorama van deze slag, dit was een reusachtig rond panorama met geluidseffecten wat ons een gevoel gaf of wij deel uitmaakten van deze hele slag. Het geheel was zo natuurgetrouw nagemaakt met aanvallende soldaten op hun steigerde paarden dat is haast niet in woorden uit te drukken. Als je er oven nadenkt hoeveel jonge soldaten hier zijn gesneuveld dat is onvoorstelbaar. Toen wij weer op de camping terug waren begon het te regenen en hard te waaien, wat dat betreft hebben wij vandaag geboft, al scheen dan de zon niet zoals de afgelopen dagen.

Donderdag 16 oktober.
Toen wij vanochtend opstonden was het gelukkig weer droog, en na ons ontbijt zij wij naar het dorp Overijse gereden waar wij ontdekte dat er markt was, en dat vinden wij toch altijd in het buitenland weer anders als bij ons in Nederland. Vanmiddag stond op het programma een bezoek aan de gebroeders Flup en Pips Luppens, druivenkwekers en wijnmakers, daar kregen wij uitleg over de druiventeelt en wat er allemaal bij kwam kijken om het gewas te beschermen en te krenten, maar ook hier net als bij ons verdwijnt deze druiventeelt en is het een uitstervend beroep. Het was alleen jammer dat er geen druiven meer in de kas hingen. Ook kregen wij een uitgebreide uitleg over verschillende soorten wijnbereidingen, het is onvoorstelbaar zoveel werk deze broers verzetten om dit bedrijf draaiende te houden, ook mochten wij verschillende wijnen tegen een kleine vergoeding proeven, wat dan ook door iedereen gedaan werd, zodat het een vrolijke boel werd. Er was ook nog gelegenheid om mooie grote blauwe druiven te kopen, de laatste die er nog waren van dit afgelopen seizoen, die later in de caravan bijzonder goed smaakte. Vanavond zijn wij met ons allen naar een pizzeria in het dorp gegaan, wat heel gezellig was en goed smaakte en iedereen voldaan naar de camping terug ging.

Vrijdag 17 oktober.
Na een koude nacht maar niet onder ons dekbed, zijn wij vanochtend met ons achten naar Leuven gereden, waar wij midden in het centrum onze auto s hoog in een parkeergarage net nog een plaatsje konden vinden. Ook bleek hier in deze mooie plaats een grote markt te zijn wat heel gezellig was, maar de gebouwen die wij hier te zien kregen was in een woord geweldig zo mooi.! Ria hoeft van de winter gelukkig geen kou meer te lijden met haar nieuwe jas, en ik zelf heb daar een paar warme dassen voor van de winter gekocht. Hierna zijn wij nog verder door deze studentenplaats gelopen, met een schitterende kerk en stadhuis, als je toch ziet hoe de mensen vroeger dit gebouwd hebben ongelofelijk. Via een andere hele mooie route reden wij terug naar de camping, schitterend als je deze hele omgeving bekijkt, wat dat betreft is deze herfstreis echt een schot in de roos daarom onze oprechte dank.

Zaterdag 18 oktober.
Wij zijn vanochtend van hier vertrokken, maar ook nu weer de hulp van verschillende Hylander kampeerders met het aankoppelen. En het afscheid was geweldig zoals wij dat beleefden, zoiets vergeet je niet gauw. Na een voorspoedige reis kwamen wij weer gezond en veilig in Amersfoort aan. Wij hebben echt van deze week genoten, maar vooral de gezelligheid onderling hebben wij als heel fijn ervaren, en de weergoden waren ons gunstig gezind.

Ben en Nel van Noordenburg.