2006 Hylander zomermeeting Someren

9 – 10 – 11 juni

 

Camping “De Kuilen"

Weekend Someren.

Wij kwamen wat eerder aan dan het organisatie duo van dit weekend, Petri en Nol Sarton, die onderweg waren naar de SVR camping De Kuilen, waar zij kind aan huis zijn.
Maar ook wij kenden de weg op de camping van Jan en hadden al snel een stek gevonden. We waren niet de eersten, er had zich al een Hylandersetje genesteld uit Noord-Holland: de Paauwtjes. Nadat het organisatieteam ook een plekje gevonden had, werd door hen een “partytent” opgezet om de flipover met info en een tafel met foldermateriaal van de omgeving in te plaatsen, zodat deze niet nat zouden worden bij regen.
Het was geweldig weer dit weekend en de partytent werd door ons gebruikt om een stukje schaduw te verkrijgen, zo warm was het in Someren. Maar er zijn natuurlijk altijd mensen die het koud hebben: hè Loes!
Omdat we met een aantal Hylanders wat eerder in Someren waren dan de rest, zijn we donderdags naar Kevelaer in Duitsland gereden en hebben daar de prachtige St.-Marien-Basilica bekeken en de bijbehorende genadekapel. En zoals gebruikelijk voor veel Hylanders, hebben we ook de Lidl bezocht. Dit was nodig voor de koude avonden! Toch Loes!
Na de bezichtiging hebben we heerlijk koffie gedronken met een groot stuk “Deutsche Torte”. Nol bleef maar aan zijn vingers likken, om maar niets te missen van zoveel lekkers. In het weekend hebben Nol en Petri ons een mooi stukje natuur laten zien rond de camping. Je kunt hier heerlijk fietsen langs boerderijen, door bos en over de heide. De Strijlandse heide is prachtig met zijn vennen en grazende Hooglanders. Sommige vonden het wat minder als ze je pad kruisten.
Ook bood Nol dit weekend de “Hylanders” de gelegenheid om naar zijn slipschool in Nuenen te gaan. Met een groep van 15 personen gingen we ‘s avonds op pad naar de slipschool.
  Onderweg moesten we nog een extra stop inlassen, omdat Kim en Brit Stam (soms familie van …..? Red.) een lekke band kregen.Ook Nol zou een goede wegenwachthulp zijn, want binnen enkele minuten zat er een nieuwe band om en waren we weer op weg. Daar aangekomen werden we voorzien van een kopje koffie en gingen daarna richting slipbaan. Daar werden we door Nol o.a. geïnformeerd over het remmen met de auto en wat voor effect dit op een situatie heeft.
Hij liet ons raden waar een auto tot stilstand zou komen als men remt met een snelheid van 30 km. Daarbij gaf hij als voorbeeld: wat voor kans maakt een kind als hij/zij oversteekt en jij remt met een snelheid bij 30 km per uur?. Een kind zou bij deze snelheid een redelijke kans maken. Daarna met een snelheid van 50 km. Nol stapte in een auto en demonstreerde deze actie. Na deze demonstratie stonden een aantal van ons met open mond.
Want het kind maakt dan helemaal geen kans meer. En als automobilist denk je vaak: 50 km het lijkt wel een slakkengang.
Toen kwam het ruigere werk: slippen in een auto. Iedere keer als Nol een demonstratie gaf konden een aantal personen met hem mee in de auto. Sommige ervoeren dit als: “Cool”, maar een aantal raakten even de richting kwijt. Want als je in een slip komt, tolt de auto flink in het rond voordat hij tot stilstand komt. Het advies van Nol: blijf rustig, Kijk in de gewenste rijrichting en hier ook naar toe sturen en de koppeling ingetrapt houden.
Nol demonstreerde eveneens een uitwijkmanoeuvre op de baan. Tevens maakten een aantal “Hylanders” met hun eigen auto een noodstop om hun ABS systeem in hun auto zelf te testen. Allemaal vonden we deze avond zeer leerzaam en we hadden veel info gehad om over na te denken: hoe in de toekomst te handelen in de auto.
Het weekend Someren was toppie en ik wil daarom bij deze Nol en Petri nogmaals bedanken voor hun inzet op alle fronten!
Foto’s: René v.d. Klooster

Margreet en Theo Stam.